2022-2023 Özel Yetenek Sınavı

2022-2023 Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesi Özel Yetenek Sınavı Kılavuzu.pdf

Genel Başvuru Şartları • T.C. vatandaşı olmak, • Kamu haklarından mahrum olmamak, • 2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavına girerek Temel Yeterlilik Test sınavından (TYT) en az 160 puan almış olmak (milliler, engelliler ve Liselerin spor bölümü, Spor Liseleri ve Güzel Sanatlar Liselerinin Spor alan/kol/bölümünden mezun olan adaylar hariç). • Liselerin spor bölümü, Spor Liseleri ve Güzel Sanatlar Liselerinin Spor alan/kol/bölümünden mezun olan adaylar; 2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavına girerek Temel Yeterlilik Test sınavından (TYT) en az 150 puan almış olmak • Milli adaylar; 2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavına girerek TYT puanından en az 150 almış olmak • 2021-TYT puanı 200 ve üzeri olan adaylardan 2022-YKS’nin hiçbir oturumuna girmeden 2022 yılında sadece “Özel Yetenek Sınavı” sonuçlarına göre öğrenci alacak yükseköğretim programlarına başvurmak isteyenlerin Dönüştürülmüş Puanlarının hesaplanabilmesi için başvuru süresi içinde 2022-YKS başvurularını yapması gerekmektedir. • Sınav hazırlık kurs ücreti olan 200 TL’yi belirtilen hesaba yatırılarak dekontu (dekontun açıklama kısmına adayın adı soyadı ve T.C. kimlik numarası yazılı) teslim etmiş olmak. • Sağlık Kurulu Raporu (Tüm resmi ve özel hastaneler ile aile hekimlerinden alınacak raporlar kabul edilecektir). • Antrenörlük Eğitimi bölümüne başvuru yapacak tüm adaylar (Engelli kontenjanından başvuru yapacak adaylar dahil) son dört (4) yılda 2018-2022 yıllarında başvuru yaptığı branşta en az iki (2) yıllık sporcu lisansına sahip olmalıdır. Lisanslar yıl bazında değerlendirilecektir. Örneğin; 2022 yılında alınan lisanslar tek yıl kabul edilecektir. Adayların başvurduğu spor dalında en az 2 yıllık lisanslı sporcu olduklarını gösteren ve ilgili kurumca verilen lisansın/belgenin aslının veya aynı kurum tarafından aslı gibidir kaydıyla onaylanmış suretinin verilmesi gerekmektedir. Not: Diğer bölümler için (Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği, Spor yöneticiliği, Rekreasyon) lisans şartı aranmayacaktır.

• Adayların (Milli ve Engelli adaylarda dahil) 2022-YKS’de özel yetenek sınavıyla öğrenci alan öğretmenlik programlarına başvuru yapabilmeleri için Y-TYT’de en düşük 800.000 inci başarı sırasına sahip olmaları gerekmektedir (Ek puansız yerleştirme puanının başarı sırası dikkate alınır). • Milli Sporcu kontenjanından sınava başvuracak adaylar, ilgili Federasyon ve Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın milli sporcu belgesi verilmesi ile ilgili yönetmeliğine (Resmî Gazete, Sayı: 27932, 12 Mayıs 2011) uygun olarak düzenlenmiş millilik belgesinin, Genel Müdür veya Genel Müdür Yardımcısı imzalı aslı veya noter onaylı örneği ile müracaat edeceklerdir. • Milli kontenjanından başvuran aday, diğer bölüm normal kontenjanlarına başvuramaz. • Adaylar (Milli ve Engelli adaylarda dahil) Antrenörlük Eğitimi Bölümü için sadece uzmanlık dalı eğitimi verilen spor branşlarından (Tablo 3’te Antrenörlük bölümü için kontenjan verilen branşlar) başvuru yapabilirler. Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği, Spor Yöneticiliği ve Rekreasyon Bölümleri için ise bu şart aranmaz. • Sahte evrak veren adaylar hakkında yasal işlem başlatılacak olup; kayıt hakkı kazanmış ve eğitim-öğretime başlamış olsa bile sınavı geçersiz sayılarak fakülte ile ilişiği kesilir. • Adaylar sınava hazırlık kurs ücretini, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesi Samsun Ziraat Bankası şubesine (IBAN numarası TR140001001479097123955120), herhangi bir bankanın internet şubesinden ya da Ziraat Bankası ATM’lerinden yatırılabilir. Eksik ücret yatırıldığında başvuru geçersiz sayılacaktır. Not: Banka dekontunda adayın adı-soyadı ve T.C. kimlik numarası belirtilmiş olması gereklidir. • Özel Yetenek Sınavına YKS 2022 sınavında merkezi yerleştirme sistemi ile herhangi bir yükseköğretim programına kayıt hakkı kazanan adaylar da başvuru yapabilir.

Yabancı Uyruklu Adayların Başvuru Şartları Yabancı uyruklu adaylar ilk başvurularını OMÜ Rektörlüğü ilgili birimine yapacaklardır. Yabancı uyruklu adayların özel yetenek sınavına başvurabilmesi için Ondokuz Mayıs Üniversitesi 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı uluslararası öğrenci alım mevzuatına göre gerekli şartları taşımaları gerekmektedir.

Engelli Adayların Başvuru Şartları • Engelli bütün adaylar başvurularını (Yabancı Uyruklu Adaylar hariç) Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesi resmî web sayfasındaki sınav kayıt linkinden özel yetenek sınavı kılavuzunda belirtilen doğrultuda online (çevrimiçi) olarak yapacaklardır. • Engelli adayların, öğretmenlik programlarına başvuru yapabilmeleri için Y-TYT’de en düşük 800.000 inci başarı sırasına sahip olmaları (Ek puansız yerleştirme puanının başarı sırası dikkate alınır.) gerekmektedir. Adaylar durumlarını ilgili yükseköğretim kurumuna “engelli sağlık kurulu raporu” ile belgelemeleri kaydıyla TYT puanları değerlendirmeye katılmadan (Kılavuzda yer alan formül kullanılmadan) kendi aralarında yapılacak ayrı bir yetenek sınav sonucuna göre değerlendirilerek, yetenek sınavını kazananların kayıtları yapılır. • Engelli adaylar başvurularında engel durumlarını (Engelli kontenjanlarına müracaat edebilmek için adayların engelli kamu personeli seçme sınavı ve engellilerin devlet memurluğuna alınmaları hakkında yönetmeliğin 4.maddesine göre en az % 40 ve üzerinde çalışabilir engelli olmak) bir üniversite veya devlet hastanesinden aldıkları “Engelli Sağlık Kurulu Raporu” ile belgelemelidir. • Engelli adaylar sadece Antrenörlük Eğitimi bölümü başvurusu için Son dört (4) yılda (2018-2022 arası) başvuru yaptığı branşta en az iki (2) yıllık sporcu lisansına sahip olmalıdır. Lisanslar yıl bazında değerlendirilecektir. Örneğin; 2022 yılında alınan lisanslar tek yıl kabul edilecektir. 2 yıllık sporcu lisansı olmayanlar başvuru yapamaz. Engelli adayların Antrenörlük Eğitimi bölümü için belirlenen branşları ve değerlendirme kriterleri, Tablo 5a ve Tablo 5b’de belirtilmiştir. • Antrenörlük Eğitimi başvurusu yapan engelli adayların başvurduğu branşla ilgili sportif özgeçmişleri puanlandırmaya dâhil edilecektir. Diğer bölümler için böyle bir değerlendirme yapılmayacaktır. Adaylar uluslararası veya ulusal başarıları, müsabaka cetveli vb., evraklarını başvuru sırasında sisteme yüklemelidir. • Özel yetenek sınavı ile ilgili olarak YÖK ve /veya ÖSYM tarafından yapılacak olan değişiklikler aynen uygulanacaktır. • Adaylar özel yetenek sınav kılavuzunda belirtilen bütün kuralları kabul etmiş sayılır.

20 Temmuz - 5 Ağustos 2022

Başvuru yapmak için tıklayınız.

20 Temmuz-5 Ağustos 2022

basvuruevraklari

08-12 Ağustos 2022

Engelli ve Gazi adaylar 12 Ağustos 2022 (Saat: 13:30)

Milli Adayların Mülakatı: 12 Ağustos 2022 (Saat: 14:00)

  1. Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği (BSÖ) – Birinci Öğretim
  2. Antrenörlük Eğitimi (ANT)- Birinci Öğretim
  3. Antrenörlük Eğitimi (ANT)- İkinci Öğretim
  4. Spor Yöneticiliği (SYB)- Birinci Öğretim
  5. Spor Yöneticiliği (SYB)- İkinci Öğretim
  6. Rekreasyon (REK)- Birinci Öğretim

Not: Adaylar özel yetenek sınav başvuruları sırasında bölümlerin ilgili programlarından BİRİNE VEYA TAMAMINA BAŞVURU yapabilirler. Başvuru kayıt işlemini tamamlayan adaylar tercihlerini daha sonra kesinlikle değiştiremez.

Yakında Eklenecektir...

Yakında Eklenecektir...

Yakında Eklenecektir...

9 Eylül 2022 Cuma günü ilan edilecek olan boş kontenjanlar için; 12 Eylül 2022 saat 17.00 ye kadar yedeklerden kayıt masasına şahsen başvuru yapan adaylar, aynı gün puan sıralamasına göre açık kalan kontenjanlara kesin kayıt yapacaktır. (I., II., ve III. Asil listeden kesin kayıt yaptırmaya hak kazanan adaylar bu haktan faydalanamaz). 12 Eylül 2022 tarihinden sonra kontenjanlar boş kalsa da kayıt yapılmayacaktır (kayıt sildirmeler dahil).